Президентите на България и Турция ще обсъдят овладяването на  миграционния

...
Президентите на България и Турция ще обсъдят овладяването на  миграционния
Коментари Харесай

Радев се оплаква на Ердоган, че не ни пускат в Шенген заради него

Президентите на България и Турция ще обсъдят преодоляването на  миграционния напън, съдействието на София и Анкара в региона на сигурността, стопанската система и енергетиката. Румен Радев отива днес на работно посещаване в Истанбул по покана на турския си сътрудник Реджеп Ердоган, съобщи БНР.

Работната среща на Радев и Ердоган в Истанбул е на фона на засиления бежански поток към страната ни от Турция през последните месеци. Разговорът ще се организира часове откакто Съветът на Европейския съюз отхвърли присъединението на България към Шенген по искане на Австрия и Нидерландия, които упорстват за  спомагателни гаранции, че страната ни се оправя с незаконната миграция. Именно усложнената миграционна конюнктура по границата ни с Турция и ограничения против незаконния трафик на бежанци се чака да бъде водеща тематика в диалога на Румен Радев и Реджеп Ердоган.

Двамата ще дискутират сигурността и рисковете пред района, поради войната на Русия в Украйна. Двамата президенти ще обсъдят положението на двустранните връзки, опциите за задълбочаване на икономическото и комерсиално съдействие на София и Анкара, както и транспортната съгласуваност сред двете страни. 

България има интерес от засилено партньорство с Турция в региона на енергетиката и обезпечаването на различни доставки на синьо гориво. Темата Радев и Ердоган разискаха преди два месеца на среща в границите на конгрес в Прага:

" Турция е наш доста значим сътрудник, комшия, съдружник. Особено във време на такава тежка енергийна рецесия е значимо за България да развива своите връзки в енергийната сфера, тъй като към този момент единственият сигурен газ, конкретизиран с явен дълготраен контракт, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Също по този начин значима е ролята на Турция за гарантиране на слотове за  танкери на техните терминали за полутечен газ. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР